Natura 2000 Zsámbék Nyakas - hegy

Növényfajok  Zsámbék

Löszös élőhelyek  Zsámbék

Gyógynövények  Zsámbék

Gyógynövények a Nyakas-hegyen

"Viduljon a mező és minden, ami rajta van; örvend akkor az erdő minden fája is." (96. zsoltár)

"Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem, és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen." (Mózes I. könyve 1. fejezet)

A növények gyűjtése több évezredes tevékenység, egyidős az emberiséggel. A múlt írott forrásaiban gyakran találkozunk olyan füves- és javasasszonyokkal, akik jól ismerték a gyógynövényeket, ezekkel segítettek az emberek bajain.

A középkorban a gyógyítás általában a szerzetesek és apácák irányításával zajlott. Ők voltak azok, akik a kolostorkertekben termelték a gyógynövényeket. Rajzokkal illusztrált feljegyzésekben írták le tapasztalataikat, és rakták le ezzel a fitoterápia (gyógynövénygyógyászat) alapjait.

Közönséges kakukkfű (Thymus carnosus)

A keresztények számára az egyik Mária-szimbólum ez az örökzöld növény. A legenda szerint a kakukkfű más illatos füvekkel együtt Szűz Mária ágyául szolgált. Valószínűleg ezért nevezik az "anyaság virágának". Európában a XI. században Benedek-rendi szerzetesek terjesztették el. Első emléke hazánkból a XIV. század végéből származik. A nevében olvasható thymus szó a görög Thymonból származik, amely bátorságot jelent. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.

Galagonya (Crataegus monogyna)

A szív gyógynövényének is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Tágítja a verőereket, köztük a koszorúeret is, javítja a szívizom vérellátását. Emellett a szívizmok működését közvetlenül is segíti. A galagonya virágzása biztos jele annak, hogy vége a télnek és küszöbön a tavasz, ezért virágainak megjelenését az évszakváltás jelének is tekintik. A keresztény kultúrában Mária szüzességét jelképezte, a tövises ágak Krisztus töviskoszorújára emlékeztettek. Népies elnevezések: májusvirág, gelegenye, giligán, istenalma, Isten gyümölcse.

Vadrózsa (Rosa canina)

Más néven bicskefa, ebcsipke, gyepű-, parlagi-, vagy vadrózsa, tüskefa, mely a Bibliában is fontos szerepet kapott: Mózes elhívatását jelképezte. A középkorban a lángoló csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki érintetlenül lett Jézus anyja, ezért a barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképeként jelent meg. Termését, a csipkebogyót egyes vidékeken petymegnek vagy hecsedlinek is nevezik. A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok sok C-vitamint tartalmaznak, rendszeres fogyasztásuk növeli a szervezet ellenálló képességét.

Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum)

Nagyon sok monda és legenda született az orbáncfűről. Nem csoda, hogy megmozgatta a régi korok emberének fantáziáját egy olyan növény, amelynek átszurkált levelei vannak és vérvörös levet ereszt. Jézus füvének is nevezték, mert eredetmagyarázó mondája szerint az orbáncfű Jézus Krisztus keresztfája alatt nőtt, vörös nedve a Szent Vérre, 5 szirma Jézus sebeire utal. Egyéb elnevezései: Szent János füve, Szent János virága, lyukasfű, lyukaslevelű orbáncfű.

Szent Norbert Tanösvény vadrózsa  Zsámbék

A vadrózsa C-vitaminját a szervezet jobban tudja hasznosítani a természtes kísérőanyagok miatt.

Szent Norbert Tanösvény szubpannon Zsámbék

A szubpannon sztyepprét a Nyakas-hegy fennsíkján számos gyógynövény előfordulási helye.

Szent Norbert Tanösvény cickafark Zsámbék

A fehér virágú cickafarkfajok gyógyhatása is sokrétű, virágaikban júniustól októberig gyönyörködhetünk.

Szent Norbert Tanösvény gyógynövények orbáncfű  Zsámbék

Közönséges orbáncfű az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, a nyugalom növényének is hívják.

Szent Norbert Tanösvény kakukkfű Zsámbék

A közönséges kakukkfű április végétől virágzik, ez idő tájt szólal meg az első kakukk.

Szent Norbert Tanösvény galagonya Zsámbék

A galagonya egyike a népi gyógyászatban leggyakrabban alkalmazott szívgyógyszereknek.

Szent Norbert Tanösvény zsálya Zsámbék

A ligeti zsálya univerzális gyógynövénynek nevezhető, mert kitűnő hatást gyakorol az összes szervre.

Szent Norbert Tanösvény Lösz Zsámbék

Vérfű, más néven csaba íre, mely nevet Attila fiáról, Csaba királyról kapta, aki sebeket gyógyított vele.

Szent Norbert Tanösvény Lösz Zsámbék

A kökény gyümölcse összel, az első dér csípése után fogyasztható. Méregtelenítő és vértisztító hatású gyógynövény.

Premontrei Női Kanonokrend
Zsámbék