Natura 2000 Zsámbék Nyakas - hegy

Növényfajok  Zsámbék

Löszös élőhelyek  Zsámbék

Gyógynövények  Zsámbék

    Tanösvény a Nyakason

 

"vannak vidékek gyönyörű
tájak ahol a keserű
számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül
szavak sarjadnak rétjein
gyopárként sziklás bércein
szavak kapaszkodnak szavak
véremmel rokon a patak
szívemben csörgedez csobog
télen hogy védjem befagyok
páncélom alatt cincogat
jeget-pengető hangokat
tavaszok nyarak őszeim
maradékaim s őseim
vannak vidékek viselem
akár a bőrt a testemen
meggyötörten is gyönyörű
tájak ahol a keserű
számban édessé ízesül
vannak vidékek legbelül"
(Kányádi Sándor)

 

A 2011-es esztendőt az Európai Unióban az Önkéntesség Európai Évének választották. Ehhez kapcsolódott az Önkéntesek Hete programsorozat is június 4. és 12. között. Ennek keretében, az Önkéntes Központ Alapítvány pályázati kiírásából, tanösvény épült a Nyakas-hegy oldalában.

A Premontrei Női Kanonokrend által kiépített bemutatóhely betekintést nyújt a Nyakas földtani, állat- és növénytani érdekességeibe, és minden korosztály számára kínál érdekességet. Huszonöt kis tájékoztató tábla és négy nagy információs felület jelzi a látnivalókat. Utóbbiak közül az első a Natura 2000 hálózattal foglalkozik, melynek a Nyakas-hegy is része. A második az élőhelytípusokat és a növényfajokat, míg a harmadik a löszös élőhelyeket tárja elénk. Az utolsó táblán néhány általánosan ismert gyógynövényünkről olvashatunk.

A Szent Norbertről elnevezett tanösvény a Rácváros utca felső szakaszából ágazik el és a Nyakas fennsíkjáig fut. A bemutatóhely megálmodói széles civil összefogással és sok önkéntes munkával alakították ki ezt az útszakaszt, melynek további részeit is szeretnék a közeljövőben átadni a zsámbéki és a távolabbról érkező természetbarátok örömére.

Premontrei Női Kanonokrend
Zsámbék